Min Story – Första året som egen företagare

Det har gått drygt ett år sedan jag kastade loss från moderskeppet och blev min egen på heltid. Ett av de mest självklara och läskigaste beslut jag någonsin tagit. Det har varit intensivt, inte bara med företagandet, för livet bjuder ju som alltid på små och stora förändringar. Men här idag summerar jag mitt första år som egen företagare. Ett år som hjälpt mig formulera version 1.0 av Min Story.

Att starta egna företag och vara beroende av en inkomst från dessa har varit något av det mest utvecklande jag gjort för mig som person. När jag tänker efter är det nog att bli mamma som det som det närmast går att jämföra med. Som nybliven företagare är det en vild pendling mellan att tillgodose fundamentala behov och ägna sig åt självförverkligande. Jag är full av respekt för dom som kastar sig ut från det trygga och gör ännu större investeringar än vad jag behövt göra. Hatten av.

Jag har många gånger tidigare fått idéer och förverkligat dom. Det har varit mitt jobb de senaste 17 åren att se till att idéer drivs framåt. Men att äga hela ansvaret själv att också värdera och sätta pris och inte minst ta betalt för mina affärsidéer och mitt arbete, det har gett mig rätt så omvälvande insikter om både mig själv och företagande i stort och smått.

Några av de större insikterna jag gjort är att:

Jag har det senaste året insett att jag har möjligheten att designa mitt liv så jag får äta russinen ur kakan. Faktiskt. Man får lov att göra det. Det är alltid någon annan som ogillar russin men älskar kakdeg. Tillåt dom äta kakdegen då. Att skapa MITT liv ser jag som en som en ytterst oegoistisk handling. Världen blir ju en helt klart bättre plats om jag låter bli att göra saker som jag inte kan eller inte mår bra av. Äsch, det finns ju nyanser i detta resonemang, men ni fattar.

Jag har mött mina djupaste rädslor under det här året och har insett att jag hellre drivs av tillit än av mod.  Men, jag är modig om det behövs.

Jag har fascinerats utav tankens kraft. Det är hur jag väljer mina tankar som avgör resultatet i mitt företag och liv. Det här året har jag verkligen tränat min medvetenhet om vad och hur jag tänker. Det här året har varit som en lång validering av uttrycket ”If you can dream it you can become it”.

Jag har blivit överraskad hur många regler jag satt upp för mig själv för hur saker och ting borde vara bara för att det alltid varit så eller för att alla andra gör så. Alltså, jag har helt enkelt insett att jag bär på en massa rädslor för att bryta normen. Den resan att bryta sig loss från sina egna regler är bland det tuffaste jag gjort och gör. Men jag ger mig ett litet babysteg i taget för det är så oerhört tillfredsställande att göra sig fri från regler och rädslor.

Måndag är numera en av dom bättre dagarna i veckan. Jag längtar efter att få fortsätta i mina uppdrag, att se saker drivas framåt, att möta nya idéer och inspirerande människor. Jag njuter av flowet som uppstår av att kliva upp rakt ur sängen och sätta mig vid datorn. Vissa dagar är det helt enkelt skönt att strunta i saker såsom personlig hygien för social bekvämlighet. Tack för digital teknik liksom! Och så kan jag enkelt sticka ut och belöningsträna (tack för den benämningen Sofie!) när jag fixat en deadline.

Jag har på något sätt ytterligare förälskat mig i platsen Gällivare. I platsen Lappland, i Norrbotten. Jag häpnar över att jag på denna vackra plats får lov att arbeta med det jag gör, från innovationer i teknikens framkant till nya tjänster och produkter som ska få vårt näringsliv att växa till yogan där människor bara får lov att vara. Och jag får göra detta på Dundret om jag vill! Eller vid en sprakande eld i Nirra. Jag har ju mitt kontor med mig var jag går. Och när jag är ledig har jag allt jag älskar runt knuten.

Att bestämma mig för vad som verkligen är viktigt i livet har varit avgörande det här året. Jag har fått väga tid mot ekonomi mot lust mot måsten mot… ja allt. Det är först när man vet att man är beredd att riskera hela sitt sparkapital som man också förstår varför man skulle ta den risken. Helt enkelt, man kommer närmare vad som är meningen med ens liv.

Jag har släppt prestige. Jag har kommit fram till ännu en gång att det inte är pengar som driver mig men den nya insikten är att jag också insett att även om inte pengar är ett mål, så är det ett medel. Inte bara för att betala räkningar utan för att pengar finansierar goda idéer. Så nu tänker jag mer på att det är viktigt med goda rörelseresultat för då kan jag investera i bra idéer i framtiden. Självklarheter såklart och något vi alltid snackat vitt och brett om i de stora företagen hur viktigt det är att återinvestera i utveckling. Men det är först nu jag känt potentialen av det in i märgbenet på mig själv.

Det här året har jag grävt inåt för att förstå vem jag är och vad jag vill skapa. Jag har samlat insikter med hjälp av yogan, kloka människor och inspirerande böcker.  Jag har våndats över att jag inom mig ser sådana starka kopplingar mellan Jiva Yoga och Ducit Innovation men inte haft förmågan att sy ihop det. För mig är det viktigt att saker och ting hänger ihop, det är en av dom regler som jag har 😉

Att gräva inåt räknar jag som ett livslångt projekt. Men nu, som en sorts summering på året som gått och som avstamp för kommande år, så har jag landat dessa insikter såpass mycket att det finns något att sätta ord på. Det var när jag nyligen läste ”Hitta din sanna story” (en bok som nyligen släpptes av Katrin Sandberg ) som jag hittade lite lugn och ro i min jakt på samband och helhet över vad jag vill åstadkomma i livet och genom mina företag. Boken har gett verktyg till att formulera ”Min story”. Jag har fått fundera och fundera lite till. Jag har skrivit och tecknat och processat till jag nått en ny botten i vem jag är, vad jag har för superkrafter, drivkrafter och kreativa utlopp. Vilket mitt syfte är.

Att tänka i det här formatet har visat sig vara väldigt kraftfullt för mig. Det ger energi och riktning att veta, uttala och äga sin story.

Så, till slut, här är är den. Min story. Vilken är din?

Min story version 1.0:

Jag är stigfinnaren.

Jag älskar att lösa problem och jag älskar alla sorter idéer, även idéerna om vem du är som människa. Jag vet också om att för att idéerna ska hålla länge, så måste resan från idé till förverkligande baseras på en neutral sanning där hjärtat vägleder. Min styrka är att se det enkla i det komplexa och därmed hitta vägen framåt och jag kan visa den vägen genom ord och bild, genom andning och rörelse. Jag tror på människors kraft och på samarbete. Jag hämtar min egen kraft från mina älskades skratt, från den vilda naturen och från att dela med mig i kreativa möten med människor. Jag följer mitt eget hjärtas stig.

PS. En ny logga föddes som ett resultat i den kreativa processen av att skriva Min Story ❤ ❤ ❤ DS

cropped-stigfinnaren1.png